Ako vyčistiť práčku od zápachu

Všetci to veľmi dobre poznáme, potrebuje rýchlo oprať naše obľúbené kúsky a zrazu nám do nosa udrie nepríjemný zápach z práčky. Čudujeme sa čo to môže byť a odkiaľ ten smrad vlastne uniká. Skúšame pridať do prania viac bežnej aviváže, no nemá to žiadny účinok. V našom článku sa dozviete hlavné príčiny, prečo vaša práčka zapácha a rad opatrení, ako tomuto zápachu predísť. Poďme sa spolu pozrieť na základné príčiny zápachu v práčke: 

Nahromadenie nečistôt a plesní

Vlhkosť v práčke je bežným javom, najmä ak po praní necháme mokrú bielizeň dlhšie dobu vo vnútri. Táto vlhkosť, spolu so zvyškami pracieho prostriedku a aviváže, vytvára ideálne podmienky pre rast plesní a baktérií. Tieto mikroorganizmy sa môžu usadiť na tesneniach dverí, v bubne práčky, alebo v zásobníku na pracie prostriedky. Ak sa neodstránia, môžu produkovať nepríjemný zápach, ktorý sa môže preniesť aj na čerstvo vypranú bielizeň.

Zanesené filtre a hadice

Filtre a hadice v práčke sú navrhnuté tak, aby zachytávali nečistoty a zabraňovali ich opätovnému vstupu do bubna práčky. Ak sa však o ne nestaráme a nečistíme ich pravidelne, môžu sa v nich nahromadiť zvyšky tkanín, vlákien a iných nečistôt. Tieto nahromadené nečistoty môžu spôsobiť zápach a dokonca môžu viesť k upchatí a poruchám práčky.

Zabudnuté kusy bielizne

Občas sa stane, že malé kúsky oblečenia, ako sú ponožky alebo spodná bielizeň, zostanú v práčke po vyprázdnení. Ak zostanú vo vnútri dlhší čas, môžu začať plesnivieť a zapáchať. Tento zápach môže byť intenzívny a nepríjemný, a preto je dôležité skontrolovať práčku po každom praní, aby sme predišli takýmto situáciám.

Čisto práčka Tiny

Najčastejšie chyby pri praní

Nesprávne dávkovanie pracieho prostriedku

Správne dávkovanie pracieho prostriedku je kľúčové pre efektívne pranie. Príliš veľa pracieho prostriedku neznamená čistejšiu bielizeň. Naopak, môže to viesť k tomu, že sa prostriedok úplne nevypláchne z bielizne a zanechá na nej zvyšky. Tieto zvyšky môžu byť lákavým prostredím pre rast baktérií a plesní, čo môže spôsobiť zápach nielen na bielizni, ale aj vo vnútri práčky. Navyše, nadmerné množstvo peny môže spôsobiť, že práčka bude pracovať menej efektívne a môže sa skôr pokaziť.

Preplnenie práčky

Každá práčka má svoju maximálnu kapacitu, ktorú by sme nemali prekračovať. Preplnenie práčky môže brániť voľnému pohybu bielizne v bubne, čo znižuje efektivitu prania a môže spôsobiť, že bielizeň nebude dostatočne vyčistená. Okrem toho môže preplnenie práčky viesť k nerovnomernému opotrebeniu a zvýšenej záťaži na motor a iné súčasti, čo môže skrátiť životnosť práčky.

Ignorovanie štítkov na oblečení

Štítky na oblečení poskytujú dôležité informácie o tom, ako by sme mali daný kus oblečenia prať. Ignorovanie týchto pokynov môže viesť k poškodeniu tkaniny, zmenám farby alebo dokonca k deformácii oblečenia. Napríklad, pranie vlneného svetra na príliš vysokej teplote môže spôsobiť jeho zrazenie. Preto je dôležité vždy si prečítať a dodržiavať pokyny na štítkoch, aby sme predišli nežiaducim zmenám na našej bielizni.

Odporúčania pre starostlivosť o práčku

Správna starostlivosť o práčku je nevyhnutná nielen pre zachovanie čistoty a funkčnosti zariadenia, ale aj pre predĺženie jeho životnosti. Tu sú podrobnejšie informácie o odporúčaných postupoch:

Pravidelné čistenie

  • Tesnenia dverí: Gumové tesnenia okolo dverí práčky by sa mali pravidelne utierať suchou handričkou a raz za čas vyčistiť dezinfekčným prostriedkom, aby sa odstránili zvyšky vlhkosti a zabránilo tvorbe plesní.
  • Filter: Čistenie filtra od chlpov, vlákien a iných nečistôt by sa malo vykonávať minimálne raz za mesiac, aby sa zabezpečil hladký odtok vody a predišlo sa upchávaniu.
  • Hadice: Kontrola a čistenie prívodných a odtokových hadíc zabraňuje nahromadeniu usadenín, ktoré môžu spôsobiť zápach alebo upchatie.

Správne používanie pracieho prostriedku

  • Dávkovanie: Dodržiavanie odporúčaného množstva pracieho prostriedku podľa návodu výrobcu a tvrdosti vody zabraňuje zanechávaniu zvyškov na bielizni a vo vnútri práčky.
  • Aviváž: Aviváž by sa mala používať s mierou, pretože jej nadmerné množstvo môže zanechať mastný film na bielizni a vnútorných častiach práčky.

Vyhýbanie sa nízkoteplotnému praniu

  • Vyššie teploty: Pranie na vyšších teplotách (napríklad 60°C a viac) občas pomáha odstrániť odolné baktérie a vírusy, ktoré môžu spôsobiť zápach. Nie je to však vhodné pre všetky druhy tkanín, preto je dôležité dodržiavať pokyny na štítkoch oblečenia.

Keď dodržíte tieto jednoduché kroky, nielenže zlepšíte výkon svojej práčky, ale tiež predídete potenciálnym problémom spojeným so zápachom a kontamináciou. Pravidelná údržba a správne používanie pracích prostriedkov a aviváží môže zabrániť zápachu a udržať vašu práčku v dobrom stave. Vyvarovanie sa prania pri nízkych teplotách a občasné pranie pri vyšších teplotách môže pomôcť zabiť baktérie a odstrániť zápach, ale vždy by ste mali dodržiavať pokyny na štítkoch oblečenia, aby ste predišli poškodeniu.

Oleje do prania: Tajomstvo voňavej práčky a prádla

V súčasnosti, keď je čistota a sviežosť bielizne na prvom mieste, oleje do prania sa stávajú neoddeliteľnou súčasťou domácnosti. Naše oleje do prania sú ideálnou voľbou pre každého, kto túži po dlhotrvajúcej a príjemnej vôni nielen vo svojej práčke, ale aj na prádle.

Prečo sú oleje do prania také obľúbené?

Naše oleje do prania sú špeciálne formulované esenciálne oleje, ktoré pridávajú príjemnú vôňu a zároveň poskytujú ďalšie výhody, ako sú antibakteriálne alebo upokojujúce účinky. Sú to výrobky určené na zanechanie príjemnej vône na bielizni a oblečení, čím transformujú každodennú rutinu prania na zmyselný zážitok.

Ako fungujú oleje do prania?

Oleje do prania od Vonavi, od talianskeho dodávateľa Profumiamo, slúžia ako náhrada aviváže a pridajú vašej bielizni neodolateľnú vôňu a dlhotrvajúcu sviežosť. Sú atraktívne nielen svojou vôňou, ale aj trvácnosťou a nerušivým charakterom.

Rôznorodosť vôní

Ponúkame širokú paletu vôní, od exotického podtónu kokosu a tiaré v parféme Bali, cez plné tóny cyklaménu a fialky v parféme Bogotà, až po výnimočné suroviny ako éterické oleje z ruže, bieleho pižma a lotusu v parféme Cielo. Každý môže nájsť svoju obľúbenú vôňu, ktorá oživí šatník a dodá pocit čistoty a sviežosti.

Výhody používania olejov do prania
  • Dlhotrvajúca vôňa: Naše oleje do prania zaručujú, že vaše oblečenie zostane voňavé dlho po vypraní.
  • Antibakteriálne účinky: Niektoré oleje majú pridané antibakteriálne zložky, ktoré pomáhajú udržiavať bielizeň hygienicky čistú.
  • Upokojujúce účinky: Vône ako levanduľa alebo pomarančový kvet môžu mať relaxačný účinok na vaše zmysly.

Ako používať oleje do prania?

Je to jednoduché - stačí pridať pár kvapiek oleja do nádobky na aviváž spolu s vaším pracím práškom, gélom alebo kapsulou. Oleje sú vysoko koncentrované, takže aj malé množstvo postačí na dosiahnutie požadovanej vône. Odporúčame pridať 5 až 10 ml produktu na jednu práčku. Naše oleje do prania sú teda ideálnou voľbou pre každého, kto chce svoje pranie povýšiť na novú úroveň a vychutnať si pocit čistoty a sviežosti každý deň. 🧺🍃

Voňavá práčka